Acta academica karviniensia 2013, 13(2):24-32 | DOI: 10.25142/aak.2013.021

Regionální gastronomie jako nástroj cestovního ruchu

Ta»ána Karásková
Slezská univerzita, Obchodně podnikatelská fakulta, Univerzitní nám. 1934/3, 733 40 Karviná, Email:karaskova@opf.slu.cz

In recent years gaining in importance and popularity of tourism with tasting of traditional products and culinary specialties of farmers in certified restaurants. Article discusses the issue of regional cuisine in the Czech Republic and the related tourism in order to know the regional gastronomy. It is based on a questionnaire survey among residents of tourist regions and deals with the analysis of tourists satisfied with local gastronomy products and services in certified restaurants and also evaluation of traffic in tourist destinations. The aim of this paper was to highlight the potential use of traditional gastronomic tourism regions in tourism.

Klíčová slova: culinary tourism, Czech specials, Czech tourism, project, regional gastronomy, tourist region
JEL classification: O14, O15, P25, R11

Vloľeno: 12. listopad 2012; Přijato: 16. duben 2013; Zveřejněno: 30. červen 2013  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Karásková T. Regionální gastronomie jako nástroj cestovního ruchu. Acta academica karviniensia. 2013;13(2):24-32. doi: 10.25142/aak.2013.021.
Stáhnout citaci

Reference

  1. ALLEN, G. a K. ALBALA, 2007. The Business of Food: Encyclopedia of the Food and Drink Industries. Westport, CT: Greenwood Press. ISBN 978-0313337253.
  2. ApetitOnline. [online]. [cit. 2012-11-10]. Dostupné z: http://www.apetitonline.cz/novinky/2488-nova-znacka-regionalni-potravina-vam-pomuze-najit-si-sveho-vyrobce.html.
  3. CzechTourism. In: Czech specials aneb Ochutnejte Českou republiku.[online]. [cit. 2012-11-09]. Dostupné z: http://www.czechspecials.cz/predstaveni-projektu/.
  4. CzechTourism. In: CzechTourism. 2005-2012. [online]. [cit. 2012-11-09]. Dostupné z: http://www.czechtourism.cz/.
  5. FREEDMAN, P., 2008. Jídlo: dějiny chuti. Editor Paul H Freedman. Praha: Mladá fronta. ISBN 978-802-0418-470.
  6. GALVASOVÁ, I., 2008. Průmysl cestovního ruchu. Praha: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. ISBN 978-808-7147-061.
  7. Koncepce státní politiky cestovního ruchu v ČR na období 2007-2013: Ministerstvo pro místní rozvoj. In: Ministerstvo pro místní rozvoj. Dostupné z: http://www.mmr.cz/CMSPages/GetFile.aspx?guit=9436a891-44cd-426a-88b9-373e4ce4900.na období 2007 - 2013, str. 15.
  8. Kulinářský turismus: Turisté.org: Dovolená, last minute a aktuální trendy v cestovním ruchu. [online]. [cit. 2012-11-10]. Dostupné z: http://www.turiste.org/mkulinarsky-turismus/.
  9. LONG, Editéd Lucy, 2006. M. Culinary tourism. [Repr.]. Lexington, Ky: University Press of Kentucky. ISBN 08-131-2292-9.
  10. O festivalu. Chu» Jeseníků: gastronomický festival Jeseníků. c2011[online]. [cit. 2012-11-10]. Dostupné z: http://www.chutjeseniku.cz/festival.
  11. O institutu. Praľský kulinářský institut [online]. c 2009. [online]. [cit. 2012-11-09]. Dostupné z: http://prakul.cz/o-institutu.
  12. O projektu. Stezky dědictví. C2008. [online]. [cit. 2012-06-26]. Dostupné z: http://gastro.eceat.cz/.o-projektu/.
  13. ORSÁKOVÁ, ©. a E. OBŮRKOVÁ, 2004. Ochutnejte Českou republiku. Brno: B4U Publishing. ISBN 978-80-87222-12-6.
  14. PÁSKOVÁ, M. a J. ZELENKA, 2002. Cestovní ruch - výkladový slovník. Praha: Ministerstvo pro místní rozvoj. ISBN 80-239-0152-4.
  15. PETRÁČKOVÁ, V. a J. KRAUS, 2001. Akademický slovník cizích slov A-®. Praha: Academia. ISBN 80-200-0982-5.
  16. Slow Food ®: Co je Slow Food ®. [online]. [cit. 2012-11-10]. Dostupné z: http://www.slow-food.cz/.
  17. Toulavá kamera: Toulavka ochutnává Česko startuje!C1996-2012. [online]. [cit.2012-11-10]. Dostupné z: http://toulavakamera.ceskatelevize.cz/article.asop?id=2552.