Acta academica karviniensia 2014, 14(4):52-65 | DOI: 10.25142/aak.2014.067
Výzkum kulturního cestovního ruchu a regionální gastronomie v turistickém regionu severní Moravy a Slezska
- 1 Slezská univerzita, Obchodně podnikatelská fakulta, Univerzitní nám. 1934/3,733 40 Karviná, Email:karaskova@opf.slu.cz
- 2 Slezská univerzita, Obchodně podnikatelská fakulta, Univerzitní nám. 1934/3,733 40 Karviná, Email:zedkova@opf.slu.cz
The paper deals with the primary research which is focused on visitors of the tourist region of Northern Moravia and Silesia and which was carried out in the autumn months of the year 2013. The main objective of the paper is proving the mutual relation of cultural tourism and regional gastronomy in the area of the Moravian-Silesian Region by the method of the questionnaire survey and the mathematical-statistical method in the mutual dependence of cultural tourism and regional gastronomy in the above mentioned area. The introductory part deals with the theoretical base of the stated issues. Subsequently objectives and hypotheses of the research are presented and results of the research are described. The final synthesis of discovered data specifies focusing on interests of potential visitors which will serve to increasing and improving the quality of the portfolio of requested services for participants engaged in the development of tourism in the researched locality.
Klíčová slova: analysis, culture, empirical research, heritage, method, tourism
JEL classification: L66, L83
Vloľeno: 7. leden 2014; Přijato: 11. únor 2015; Zveřejněno: 30. prosinec 2014 Zobrazit citaci
Reference
- CZECH SPECIALS [online]. © CzechTourism 2009 - 2013 [cit. 2013-10-16]. Available from: http://www.czechspecials.cz/
- DUPUIS, E. M. and D. GOODMAN, 2005. Should we go "home" to eat?: toward a reflexive politics of localism [online]. Journal of Rural Studies. 21 (3), 359-371 [cit. 2013-10-20]. ISSN 0743-0167. Available from: http://www.agroecology.wisc.edu/courses/agroecology-702/materials/9-farm-and-comm-viability/dupuis-goodman-2005.pdf
Přejít k původnímu zdroji...
- HESKOVÁ, M., 2011. Cestovní ruch: pro vyąąí odborné ąkoly a vysoké ąkoly. 2. vyd. Praha: Fortuna. ISBN 978-80-7373-107-6.
- HOLUB, K., 2004. Vybrané kapitoly z dějin gastronomie a hotelnictví. V©H v Praze 8. Poděbrady: Poąík. ISBN 80-86578-16-X.
- KARÁSKOVÁ, T. a A. ZEDKOVÁ, 2013. Kulturní turismus a tradiční gastronomie v turistickém regionu Severní Morava a Slezsko. In: Sborník příspěvků VI. mezinárodní vědecká konference doktorandů a mladých vědeckých pracovníků [CD]. Karviná: SU OPF, s. 146-156. ISBN 978-80-7248-901-5.
- KESNER, L., 2005. Marketing a management muzeí a památek. Praha: Grada. ISBN 80-247-1104-4.
- KMECO, L., 2006. Vyuľitie kultúrného didičstva v cestovnom ruchu. Rukovä» k predmetu Dejiny kultúry. EF UMB v Banskej Bystrici. Zvolen: Bratia Sabovci, s.r.o. ISBN 80-8083-245-5.
- Koncepce státní politiky cestovního ruchu v České republice v letech 2014 - 2020. MMR ČR [online]. [cit. 2014-01-02]. Available from: http://www.mmr.cz/getmedia/dac4627c-c5d4-4344-8d38-f8de43cec24d/Koncepce-statni-politiky-cestovniho-ruchu-v-CR-na-obdobi-2014-2020.pdf
- MALÁTEK, V., 2001. Metodologie marketingového výzkumu. SU Opava, Obchodně podnikatelská fakulta Karviná. Frýdek Místek: Kleinwächter. ISBN 80-7248-119-3.
- NUMMEDAL, M. and C. M. HALL, 2006. Local Food in Tourism: An Investigation Of The New Zealand South Island's Bed And Breakfast Sector's Use and Perception of Local Food. Tourism Review International [online]. 9(4), 365-378 [cit. 2013-10-20]. Available from: http://www.cabdirect.org/abstracts/20063086997.html
Přejít k původnímu zdroji...
- PRATT, J., 2007. Food Values: The Local and the Authentic. Critique of Anthropology [online]. 27(3), 285-300 [cit. 2013-10-20]. Available from: http://coa.sagepub.com/content/27/3/285.abstract
Přejít k původnímu zdroji...
- SHENOY, S. S., 2005. Food Tourism And The Culinary Tourist. A Thesis Presented to the Graduate School of Clemson University [online]. [cit. 2013-10-23]. Available from: http://www.torcttracanada.ca/torc/downs1/food%20tourism%20and%20culinary%20tourism.pdf
- SIMS, R., 2009. Food, place and authenticity: local food and the sustainable tourism experience. Journal of Sustainable Tourism [online]. 17(3), 321-336 [cit. 23.10.2013]. Available from: http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/09669580802359293
Přejít k původnímu zdroji...
- STEIN, P. J., 1976. Single Leben in den USA der 70er Jahre. Englewood Cliffs (New Jersey): Prentice-Hall.
- VLASATÁ - GERYKOVÁ, Z., 2009. Luxusní stravování na počátku 21. století a jeho environmentální souvislosti. Diplomová práce. Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií. Vedoucí práce Hana Librová.
- YURTSEVEN, H. R. and O. KAYA, 2011. Local Food in Local Menus. Tourismos: An International Multidisciplinary Journal Of Tourism [online]. 6(2), 263-275 [cit. 2013-05-11]. Available from: http://www.chios.aegean.gr/tourism/VOLUME_6_No2_art15.pdf